Δράσεις

Νέα υπηρεσία : Υποστήριξη Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης

Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη είναι μια βιβλιοθήκη όπου κάθε ενδιαφερόμενος, ανώνυμα, μπορεί να πάρει όποιο βιβλίο θέλει, αρκεί να το αντικαταστήσει, την ίδια στιγμή, με ένα άλλο βιβλίο δικό του. Μια πραγματική ανταλλαγή βιβλίων!

Συνδέοντας την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη σας με την ηλεκτρονική υπηρεσία του Βιβλιοδανού διευρύνετε την αναγνωρισιμότητά της κι αποκτάτε μεγαλύτερο κοινό.

Η υπηρεσία προσφέρει:

 • Δημοσίευση στο Διαδίκτυο
  Ο κατάλογος των βιβλίων σας μπορεί εύκολα να δημοσιευτεί στον ιστότοπό σας, ώστε κάθε χρήστης να ενημερώνεται με τις εγγραφές σας.
 • Συνεργασία με τη Δανειστική Βιβλιοθήκη σας
  Αν τηρείτε και Δανειστική Βιβλιοθήκη στον Βιβλιοδανό, τότε μπορείτε με ένα κλικ να μεταφέρετε τίτλους από τη Δανειστική στην Ανταλλακτική, κι αντίστροφα.

Στόχος της υπηρεσίας είναι να ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα συνεισφοράς και συμμετοχής, με τελικό κέρδος τη διασπορά της ιδέας της Φιλαναγνωσίας σε ευρύτερο κοινό.

Παράλληλα, ο Βιβλιοδανός προσφέρεται για συμβουλευτική καθοδήγηση σε οποιονδήποτε θέλει να ιδρύσει μια φυσική Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη.
 

Πλεονεκτήματα της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης:
 

 1. Δεν χρειάζεται οποιαδήποτε καταγραφή προσωπικών δεδομένων.
  Ο ενδιαφερόμενος δεν νιώθει την υποχρέωση ή το «βάρος» της ευθύνης ως μέλος και ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης δεν έχει καθήκοντα τήρησης αρχείου δανεισμών και μελών.
   
 2. Δεν απαιτεί τακτικό ημερολόγιο λειτουργίας.
  Εφόσον δεν υπάρχουν μέλη και δανεισμοί, η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη μπορεί να «ανοίγει» και να «κλείνει» οποτεδήποτε αφού δεν αναμένει επιστροφές βιβλίων.
  Έτσι μπορεί να λειτουργεί μια φορά τον μήνα ή μονάχα για λίγες ημέρες σε εορταστικές περιόδους ή ακόμα και μόνο κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων (για παράδειγμα: «η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή στο κοινό όλες τις ώρες των εορταστικών εκδηλώσεων του σχολείου. Ελάτε να ανταλλάξετε τα ξεχασμένα βιβλία που έχετε στο σπίτι σας και ανανεώστε τη βιβλιοθήκη σας χωρίς κόστος»).
   
 3. Καλλιέργεια αισθήματος συνεισφοράς και συμμετοχής.
  Κάθε «εμπλεκόμενος» συμμετέχει σε μια κοινωνική κίνηση. Επιλέγει να δώσει ένα βιβλίο το οποίο μπορεί αργότερα να αποκτήσει ένας συνάδελφος ή φίλος του. Δημιουργείται ένα αόρατο ανθρώπινο δίκτυο με κοινό παρονομαστή το βιβλίο ενώ ταυτόχρονα με τις κινήσεις ενισχύεται το πολιτιστικό πρόσωπο της κοινωνίας.
   
 4. Προβολή κοινωνικού έργου.
  Ο οργανωτής της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης μπορεί να είναι ένας δήμος, ένα σχολείο, ένα πολιτιστικό ίδρυμα κ.ά., ώστε να προβάλλει και να προσφέρει κοινωνικό έργο ανοίγοντας τις πύλες του σε όλους - με μια υπηρεσία που δεν απαιτεί οικονομική επιβάρυνση και προσωπικά δεδομένα.
   
 5. Χρήση των νέων βιβλίων προς ενίσχυση άλλης βιβλιοθήκης.
  Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη μπορεί αρχικά να δημιουργηθεί από τίτλους που έχει ο οργανωτής σε κάποια άλλη βιβλιοθήκη (για παράδειγμα στη Δανειστική) και που δεν ενδιαφέρουν τα μέλη της. Έτσι για παράδειγμα, μυθιστορήματα από εφημερίδες, ή παλιά περιοδικά, που μπορεί να βρίσκονται σε μια σχολική βιβλιοθήκη ξεχασμένα και αδιάφορα από ηλικίες 6-12 μπορούν να μεταφερθούν στην Ανταλλακτική. Με την Ανταλλαγή θα αντικατασταθούν με παιδικά ή άλλα χρήσιμα βιβλία και θα μετά θα μεταφερθούν στη Σχολική Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Αν σας ενδιαφέρει να ιδρύσετε μια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@bibliodanos.gr για να ενημερωθείτε.

Παρουσίαση bibliodanos.gr στον Αθήνα984

Δημοσιεύματα

Η συνέντευξη του Βιβλιοδανού στην κυριακάτικη εφημερίδα Νέα Σελίδα - 12 Νοέ 2017 - bibliodanos.gr Παρουσίαση του Βιβλιοδανού στο περιοδικό Κοινωνική επιθεώρηση - τ.21 Νοέ-Δεκ 2016 - bibliodanos.gr Παρουσίαση του Βιβλιοδανού στην εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος - φ.473 1/12/2016 - bibliodanos.gr
κλικ για μεγέθυνσηΕνδεικτικές εικόνες από το λειτουργικό περιβάλλον

Συνοπτική κατάσταση της βιβλιοθήκης σας - bibliodanos.gr Δείτε όλο τον κατάλογο με τους τίτλους των βιβλίων σας - bibliodanos.gr Προβάλετε τον κατάλογο των βιβλίων στην ιστοσελίδα σας - bibliodanos.gr
κλικ για μεγέθυνση