Συχνές Ερωτήσεις

Διαβάστε πληροφορίες και απαντήσεις στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που έχουμε δεχτεί...

  1. Σε ποιον ανήκει και ποιος διαχειρίζεται τον Βιβλιοδανό;
    Ο Βιβλιοδανός ανήκει εξ ολοκλήρου στους δύο ιδρυτές του. Διαχειριστές είναι οι ίδιοι και δεν εμπλέκονται άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
     
  2. Μήπως πίσω από την υπηρεσία κρύβεται κάποια εταιρεία;
    Ο Βιβλιοδανός έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί από τους δύο ιδρυτές του δίχως να εμπλέκεται καμία εταιρεία ή οργανισμός με οποιονδήποτε τρόπο.
     
  3. Έχετε χρηματοδότηση από κάπου;
    Η κατασκευή και η λειτουργία του Βιβλιοδανού γίνεται με ίδια κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή άλλων ιδιωτών ή χορηγούμενης χρηματοδότησης.
  1. Πώς μπορώ να φτιάξω Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη;
    Βρείτε ένα έπιπλο βιβλιοθήκης. Γεμίστε το με βιβλία που πιθανώς δεν χρειάζεστε επειδή τα έχετε διαβάσει ή είναι διπλότυπα κ.ά.
    Αν έχετε πάρα πολλούς τίτλους, καλύτερα να ταξινομήσετε τη σειρά των βιβλίων κατά είδος.
    Έπειτα ανακοινώστε στο περιβάλλον σας ότι δέχεστε ανταλλαγές τίτλων και οποιοσδήποτε θα μπορεί να έρχεται στο χώρο σας, τις ώρες και ημέρες που έχετε ενημερώσει, και θα προσφέρει ένα δικό του βιβλίο με αντάλλαγμα κάποιο από την βιβλιοθήκη σας.
    Εννοείται ότι η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη έχει σημαντικά οφέλη για Σωματεία, Σχολεία, Δήμους κ.ά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
     
  2. Γιατί να την συνδέσω με τον Βιβλιοδανό;
    Αν χρησιμοποιήσετε τον Βιβλιοδανό θα έχετε πρόσβαση στο αρχείο και άλλων Ανταλλακτικών Βιβλιοθηκών (με τη συγκατάθεσή τους) για να κάνετε μαζικές ανταλλαγές.
    Επιπλέον σύντομα, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη σας, θα μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα Πανελλαδικό Δημόσιο Δίκτυο όπου κάθε ανώνυμος επισκέπτης του Βιβλιοδανού θα μπορεί να ενημερώνεται πού θα βρει κάθε Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη (μέλος του Δικτύου) και τι τίτλους θα συναντήσει. Και όλα αυτά πάντα ΔΩΡΕΑΝ.
     
  1. Πόσο κοστίζει;
    Η υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν.
     
  2. Υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος;
    Όχι! Μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει μέλος ακόμα και αν θέλει να καταχωρήσει τους τίτλους των βιβλίων της ιδιωτικής του βιβλιοθήκης.
     
  3. Μπορώ να έχω αντίγραφα ασφαλείας;
    Φυσικά. Μεταξύ των ειδικών λειτουργιών, που είναι διαθέσιμες σε όλα τα μέλη, μπορείτε να εξάγετε τις εγγραφές σας σε μορφή csv/xls ανά πάσα στιγμή.
     
  4. Έχω ήδη τις εγγραφές των τίτλων σε ψηφιακή μορφή μπορώ να τις εισάγω μόνος μου;
    Δυστυχώς όχι. Για να γίνει η εισαγωγή των τίτλων που διαθέτετε ήδη καταγεγραμμένους σε ψηφιακή μορφή (για παράδειγμα σε ένα φύλλο τύπου Microsoft Excel) θα πρέπει να μας το στείλετε και θα τα εισάγουμε εμείς για εσάς, πάντα χωρίς χρέωση.
     
  5. Θα υπάρξει ποτέ συνδρομή ή άλλου είδους πληρωμή για την υπηρεσία;
    Όχι, ποτέ!
     
  6. Πώς μπορώ να αναρτήσω τον κατάλογο της δανειστικής μου στο site μου;
    Μετά την εισαγωγή των τίτλων σας και εφόσον το επιθυμείτε θα βρείτε οδηγίες προσάρτησης του καταλόγου σας στο site σας μέσα στην υπηρεσία. Είναι απλό, εφόσον είστε ο διαχειριστής του site σας, αλλιώς θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον τεχνικό σας.
  1. Τι είναι ο κωδικός βιβλίου;
    Ο κωδικός βιβλίου είναι ένας μοναδικός κωδικός για κάθε βιβλίο που ανήκει σε μια συγκεκριμένη βιβλιοθήκη.  Για παράδειγμα αν έχουμε μια βιβλιοθήκη με 100 βιβλία, μπορούμε να τα αριθμήσουμε από το 1 έως το 100 και να σημειώσουμε πάνω στη ράχη τους, τον αριθμό τους. Αυτός ο αριθμός είναι ο κωδικός τους και μπορεί να υποδεικνύει τη θέση του βιβλίου στα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Έτσι με μια ματιά, θα βλέπουμε μια βιβλιοθήκη με αριθμημένη ταξινόμηση και αν μας επιστραφεί ένα βιβλίο από έναν δανεισμό, αρκεί να βρούμε τον αμέσως επόμενο κωδικό στη βιβλιοθήκη και να το τοποθετήσουμε δίπλα του. (πχ αν μας επιστραφεί το βιβλίο με κωδικό 56, βρίσκουμε στη βιβλιοθήκη το βιβλίο με κωδικό 55 και τοποθετούμε αμέσως μετά, αυτό που έχουμε στα χέρια μας (δηλ. το 56)).
    Όμως αυτή η κωδικοποίηση είναι χρήσιμη για πολύ μικρό αριθμό βιβλίων και για μια βιβλιοθήκη που δεν πρόκειται να αυξήσει τους τίτλους της! Στο μόνο που χρησιμεύει είναι να βρίσκουμε τη θέση του βιβλίου στη βιβλιοθήκη.

  2. Πώς φτιάχνω τον κωδικό ταξινόμησης για κάθε βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου;
    Αν διαθέτουμε έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων, είναι πολύ χρήσιμο να τα ταξινομήσουμε σε κατηγορίες, για να μπορούμε να οδηγούμε τα μέλη της βιβλιοθήκης μας στους κατάλληλους φωριαμούς ανάλογα με το είδος του βιβλίου που αναζητούν.
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι ταξιθέτησης τίτλων με τον πιο δημοφιλή το «δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey (Ντιούι)».
    Απλές οδηγίες για το σύστημα Dewey θα βρείτε εδώ : http://www.lib.uth.gr/LWS/el/us/hlp/is/07_05_03_02.asp και ενδείκνυται για βιβλιοθήκες με χιλιάδες βιβλία.

  3. Μπορώ να φτιάξω ένα δικό μου «σύστημα ταξινόμησης»;
    Παρ’όλα αυτά, μπορείτε να φτιάξετε και δικούς σας κωδικούς ή ένα δικό σας σύστημα βασισμένο ακόμα και στη «γεωγραφία» της βιβλιοθήκης σας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε 600 βιβλία χωρισμένα σε 2 μεγάλα έπιπλα βιβλιοθήκης το πρώτο έπιπλο έχει 12 ράφια ενώ το δεύτερο 4, χωρίς απαραίτητα τα βιβλία να είναι ισόποσα μοιρασμένα.
    Μπορείτε να φτιάξετε έναν κωδικό για κάθε βιβλίο που ταυτόχρονα θα υποδεικνύει σε ποιο έπιπλο ανήκει, σε ποιο ράφι, σε ποια κατηγορία, για ποιες ηλικίες προορίζεται, πιο αντίτυπο είναι κ.ά.

    Για να φτιάξετε τον κωδικό που θέλετε, σκεφτείτε πρώτα τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει να γνωρίζετε όταν κάποιος σας ζητά να βρει ένα βιβλίο ή σας επιστρέφει έναν τίτλο.

    Φτιάξτε μια λίστα μαζί με τις «απαιτήσεις» σας. Ας υποθέσουμε πως τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να υποδεικνύει ο κωδικός του βιβλίου είναι:
    Σε ποιο έπιπλο και σε ποιο ράφι ανήκει, τι κατηγορία είναι, σε ποιες ηλικίες προτείνεται.

    Φτιάξτε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να δηλώσετε τον κωδικό σε κάθε βιβλίο ως εξής:

    -Σε ποιο έπιπλο ανήκει (έχουμε 2 έπιπλα) άρα : Α ή Β
    -Σε ποιο ράφι ανήκει (αριθμίζοντας τα ράφια όπως θέλουμε): 1 έως 12
    -Τι κατηγορία είναι : 1 για Φιλοσοφία, 2 Ιστορία, 3 Θετικές επιστήμες, 4 Λογοτεχνία, 5 Παιδικά Παραμύθια κ.ο.κ
    -Σε ποιες ηλικίες προτείνεται: Α για ηλικίες 3-5, Β για ηλικίες 6-8, Γ για ηλικίες 9-12 κ.ο.κ
    -Θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουμε και έναν αύξοντα αριθμό στην κατηγορία που ανήκει: αν έχουμε ήδη καταχωρίσει 10 βιβλία τότε αυτό είναι το 11, αν είναι 11 τότε 12 κτλ.

    Έτσι, τελικά, κάθε ένα βιβλίο θα έχει έναν κωδικό που μοιάζει έτσι: x42x-5 (σημαντικό: πριν τον αύξοντα αριθμό βιβλίο βάζουμε ‘-‘) και κάθε χαρακτήρας ή ψηφίο θα δείχνει ένα χαρακτηριστικό του. Για παράδειγμα αν ένα βιβλίο έχει κωδικό B21Γ-5, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που είχαμε ορίσει κατά την αρχική ταξινόμηση, σημαίνει ότι: Ανήκει στο έπιπλο Β και στο 2ο ράφι, στην κατηγορία Φιλοσοφία, για ηλικίες 9-12 και είναι το 5ο βιβλίο που ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.

    Προσοχή: αν κάποιο χαρακτηριστικό μπορεί να έχει περισσότερες από 9 ιδιότητες (για παράδειγμα αν οι κατηγορίες βιβλίων είναι 13) τότε θα πρέπει μετά το 9ο χαρακτηριστικό να χρησιμοποιήσουμε γράμματα για το συμβολισμό του, ειδάλλως ο κωδικός που θα προκύψει μπορεί να είναι λάθος: (αν στο παράδειγμα είχαμε 13 κατηγορίες βιβλίων και το βιβλίο μας ανήκε στην 10 και δεν την συμβολίσουμε με Α τότε ο κωδικός θα γίνει έτσι: B210Γ-2 και δεν θα ξέρουμε αν μιλάμε για το ράφι 2 ή 21, ή για την κατηγορία με αριθμό 0 ή 10! Αν όμως την 10η κατηγορία την έχουμε συμβολίσει με «Α» τότε ο κωδικός θα γίνει B2ΑΓ-2)

  4. Άλλες συμβουλές;
    Κάθε βιβλίο, μετά την ταξινόμησή του, συνήθως έχει τον κωδικό εγγεγραμμένο στη ράχη του. Αν τοποθετήσετε κάποια ετικέτα (ή αυτοκόλλητο) στη ράχη του βιβλίου, για να διακρίνεται εύκολα όταν είναι τοποθετημένο στο ράφι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα ετικετών. Είναι μια «τακτική» που συνηθίζεται στις σχολικές βιβλιοθήκες.
    Επιλέγετε ένα αριθμό χρωμάτων, συνήθως τρία (3) χρώματα, και ορίζετε ώστε αναλόγως το χρώμα να συμβολίζεται κάποιο χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα αν η ετικέτα είναι κίτρινη τότε το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές για τις Α+Β τάξεις του Δημοτικού, αν είναι μπλε τότε σε μαθητές των Γ+Δ τάξεων και αν είναι κόκκινη στις τάξεις Ε+ΣΤ..
    Φυσικά μπορείτε να βάλετε όσα χρώματα ετικετών θέλετε και να συμβολίσετε οτιδήποτε!…

    Τέλος, αν πρόκειται για μια παιδική βιβλιοθήκη που μπορεί να εξυπηρετεί ηλικίες 5-15, φροντίστε τα βιβλία να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε τα παιδιά κάθε ηλικίας να έχουν ανάλογη εύκολη πρόσβαση (δηλ. οι μικρές ηλικίες στα χαμηλά ράφια και τα μεγαλύτερα παιδιά στα ψηλότερα ράφια)

  1. Είναι υποχρεωτικό να εισάγω τα προσωπικά δεδομένα των μελών μου;
    Όχι! Μπορείτε να ορίζετε δανεισμούς δηλώνοντας κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει το άτομο που πήρε το βιβλίο. Αντί του ονοματεπωνύμου μπορείτε να εισάγετε κάποιο μοναδικό αριθμό, κάποιο ψευδώνυμο κ.ά.
    Ότι στοιχείο και να καταγράψετε ως όνομα δανειζομένου, αμέσως μετά την επιστροφή του βιβλίου, διαγράφεται.
     
  2. Γιατί να εισάγω τα προσωπικά δεδομένα των μελών μου;
    Αν καταγράψετε τα μέλη σας, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τα στατιστικά δανεισμών όπως:
    - ποια είναι τα πιο δημοφιλή βιβλία
    - ποιοι είναι οι πιο δραστήριοι αναγνώστες
    - αναλυτικά ποια μέλη έχουν δανειστεί κάθε βιβλίο
    - αναλυτικά ποια βιβλία έχει δανειστεί κάθε μέλος
    - όλα τα παραπάνω με δυνατότητα αναζήτησης σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που εσείς ορίζετε
     
  3. Τι χρειάζεται για να εισάγω τα προσωπικά δεδομένα των μελών μου;
    Αν καταγράφετε προσωπικά δεδομένα (πχ διεύθυνση, τηλέφωνο, κ.ά.) πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το μέλος της βιβλιοθήκης σας, να έχει υπογράψει δήλωση (αν είναι ανήλικο τότε πρέπει να υπογράψει ο γονέας/κηδεμόνας) που να αναφέρει ότι ενημερώθηκε και εγκρίνει την καταγραφή των στοιχείων αυτών στην Υπηρεσία.
    Κατεβάστε υπόδειγμα της δήλωσης, κάνοντας κλικ εδώ (χρησιμοποιήστε το για να συντάξετε ένα δικό σας με τα στοιχεία του ιδρύματός σας)
    Αν διαχειρίζεστε έναν Σύλλογο/Σωματείο ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιήσετε την αντίστοιχη αίτηση που υπογράφει το μέλος κατά την εγγραφή του στο σύλλογό σας.
     
  4. Aν δε θέλω ή δε μου επιτρέπεται να καταχωρήσω τα προσωπικά δεδομένα των μελών μου;
    Εφόσον έχετε ήδη μέλη, θεωρητικά έχετε συγκεντρωμένα τα προσωπικά τους δεδομένα και συνοδεύονται από έναν αριθμό μητρώου. Αυτός ο αριθμός είναι μοναδικός για κάθε μέλος. (Προσοχή: αυτά τα στοιχεία τα έχετε καταγεγραμμένα σε δικό σας αρχείο)
    Για να ξεχωρίζετε τα μέλη σας κατά τον δανεισμό στο Βιβλιοδανό, αρκεί να δηλώσετε τον αριθμό μητρώου του μέλους σας (αντί για όνομα) και το αρχικά από το ονοματεπώνυμό τους (αντί για το επίθετο). Έτσι τα δεδομένα τους δεν είναι αποθηκευμένα στο Βιβλιοδανό και για να ξεχωρίσετε ποιο μέλος ανήκει σε κάθε αριθμό, θα πρέπει να ανατρέχετε στο προσωπικό σας αρχείο και να αντιστοιχίζετε τον αριθμό μητρώου με το ονομ/μο του μέλους.
     
  5. Τα μέλη μου δεν έχουν αριθμό μητρώου και δεν πρέπει να καταγράψω τα προσωπικά τους δεδομένα! Τι να κάνω;
    Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μοναδικός κωδικός και δε θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε κάρτες μέλους με αριθμό μητρώου, τότε αρκεί αντί για ονοματεπώνυμο να έχετε το αρχικό γράμμα του κάθε ονοματεπωνύμου μαζί με κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που σας βοηθά να καταλάβετε για ποιο άτομο πρόκειται. Έτσι για παράδειγμα σε ένα σχολείο με μέλη-μαθητές : η Μαρία Παπαδοπούλου του Α1 είναι το μέλος Μ Π Α1.
    Να θυμάστε ότι εφόσον δεν ταυτοποιείται το υποκείμενο από κάθε τρίτο και δεν υπάρχει επεξεργασία, παρά μόνο με "κωδικοποίηση", δεν υπάρχει προσβολή προσωπικών δεδομένων. Μπορείτε να σκεφτείτε πολλούς τρόπους «κωδικοποίησης» (πχ με το αρχικο του επωνύμου και την ημέρα, το μήνα και το έτος γέννησης ή εγγραφής, Π 25-121985). Προβλέψτε ώστε να μην προκύψει ποτέ κωδικός όμοιος με κάποιου άλλου παλαιότερου μέλους.
     
  6. Μπορώ να έχω στατιστικά στοιχεία δανεισμών χωρίς τα προσωπικά δεδομένα των μελών μου;
    Όχι, τουλάχιστον προς το παρόν! Αν όμως αναπτυχθεί κάτι σχετικό θα αφορά μόνο στις κινήσεις των τίτλων με τις ημερομηνίες δανεισμού χωρίς τα στοιχείων των δανειζομένων.
     
  7. Ποιος βλέπει τα δεδομένα των μελών μου;
    Θα βρείτε αναλυτική απάντηση στους «όρους χρήσης». Ουσιαστικά, ο μόνος που έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας (εκτός από εσάς) είναι ο κατασκευαστής του ιστότοπου!
     

Παρουσίαση bibliodanos.gr στον Αθήνα984

Δημοσιεύματα

Η συνέντευξη του Βιβλιοδανού στην κυριακάτικη εφημερίδα Νέα Σελίδα - 12 Νοέ 2017 - bibliodanos.gr Παρουσίαση του Βιβλιοδανού στο περιοδικό Κοινωνική επιθεώρηση - τ.21 Νοέ-Δεκ 2016 - bibliodanos.gr Παρουσίαση του Βιβλιοδανού στην εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος  - φ.473 1/12/2016 - bibliodanos.gr
κλικ για μεγέθυνση



Ενδεικτικές εικόνες από το λειτουργικό περιβάλλον

Συνοπτική κατάσταση της βιβλιοθήκης σας - bibliodanos.gr Δείτε όλο τον κατάλογο με τους τίτλους των βιβλίων σας - bibliodanos.gr Προβάλετε τον κατάλογο των βιβλίων στην ιστοσελίδα σας - bibliodanos.gr
κλικ για μεγέθυνση